Whisky

KWC whiskyprovningar

Vår betygskala
Vi bedömer whisky efter den populära 100-poängsskalan. Den används ofta i vinprovarsällskap och är internationellt erkänd. Vi använder oss av en modifierad variant är vi bryter ner skalan i 4 delar. Vi bedömer doft, smak, eftersmak och helhet i 4 olika delar. Varje del kan få maximalt 25 poäng och slås sedan ihop till ett betyg. Whiskyn ges också ett mer generellt betyg ifrån dålig (0-59), bra (60-84), exceptionellt bra (85-94) och solitär (95+).

 

betyg

Här finns en inofficiell förklaring till betygskalan.

00-09 Kräkmedel, kan orsaka fysisk skada
10-19 Motbjudande och avskyvärt
20-29 Användbart i förgiftningssyfte
30-39 Absolut inte drickbart
40-49 Med tvekan drickbart, inget man blir lycklig av
50-54 Drickbart men långt ifrån bra
55-59 Inget att ha, men antydan till positiva egenskaper
60-64 Drickbart, men inget att hetsa upp sig över
65-69 En hyfsat acceptabel upplevelse, når dock inga höjder
70-74 En alltigenom njutbar dryck, ett litet snäpp under medel
75-79 Mycket bra, över medel, inte tillräckligt för att rekommenderas
80-84 Rekommenderas. verkligen bra, en till tack
85-89 Högst rekommendabel, måste provas en gång i livet
90-94 Underbart! Tillhör topphyllan där priset inte längre spelar nån roll
95-100 En legend, sann ”aqua vitae” En av världens stora drycker

Så provar vi whisky
Doft
Att lukta på en whisky är en stor del av whiskyprovning. Man måste dock komma ihåg att all whisky har en alkoholhalt på minst 40%, så man kan inte köra ner näsan i glaset som man kanske gör på en vinprovning. Man får istället sniffa lätt ett par centimeter över glaset för att hitta de lättflyktiga aromerna. Sen kan man sakta närma sig glaskanten för att hitta de tyngre aromerna. Att tillsätta en droppe vatten eller flera tycker jag att man ska vänta med tills man har hunnit smaka på whiskyn som den är. Att sätta namn på dofter är väldigt svårt, och framförallt är det olika för olika personer.

Smak
Smaken är också viktig och delas upp i två kategorier, smak och eftersmak. Det finns fyra primära smaker: salt, sött, surt och beskt. Salt och sött hittar man på tungspetsen, de beska smakerna längst bak på tungan och de sura på tungans kanter. Man måste vara försiktig med den första ”smutten” då whiskyn smakas utan vatten, den är då ganska alkohol stark och kan ”bedöva” smaklökarna lite. Man kan, efter att man har tillsatt vatten till whiskyn, bryta ner de primära smakerna till sekundära och mer beskrivande ord. 

Eftersmak
Efter att man rullat runt whiskyn i munnen sväljer man och eftersmaken sprider sig i gommen. Är whisky vattning eller oljig? Strävheten kan beskrivas liksom om eftersmaken är lång eller kort. Fyller whisky hela munnen eller passerar den helt obemärkt. Hur länge ”lever” whiskyn i munnen? Yngre sorter passerar relativt snabbt medan en äldre och kraftfullare whisky kan göra sig påmind under en hel kväll.

Helhet
Helheten är ett betyg på hur doft, smak och eftersmak gifter sig med varandra samt vad just du tycker om denna whisky vid detta tillfälle. En whisky med höga betyg i de tre andra kriterierna bör också få ett högt betyg i helhet. Här kan också stämning, sällskap och andra faktorer spela in.